Alles over HSP: Hoog sensitiviteit

 

Hoogsensitiviteit (HSP) is een aangeboren karaktereigenschap die bij 15-20% van de bevolking voorkomt. Hoogsensitiviteit wordt ook wel hooggevoeligheid of afgekort HSP (hoogsensitief persoon) genoemd. Wanneer je weet hoe je hier het beste voor jezelf mee om kunt gaan, heb je er minder last en juist meer profijt van. Je kunt jouw gevoeligheid zelfs gaan zien als jou kracht!

Ervaar jij regelmatig dat je overprikkelt bent?

Word je helemaal gek van het flikkerende licht van de tv?

Ervaar jij geluiden veel intenser dan je gezinsleden?

Trek je je graag terug omdat de wereld om je heen vaak te druk wordt?

Merk je soms dat je anders reageert op indrukken dan andere mensen of voel je je soms gewoon anders?

Heb je het gevoel dat er met jou iets aan de hand is, maar weet je niet goed wat?

Marieke 2

Wat is Hoog Sensitiviteit?

Laat me eerst en vooral duidelijk stellen dat hoogsensitiviteit geen ziekte of aandoening is.

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk. Een hoogsensitief persoon (HSP) heeft een aangeboren gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving en ervaart meer en intenser dan anderen. Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief, mannen net zo vaak als vrouwen.

De term hoogsensitiviteit is in de jaren negentig geïntroduceerd door het Amerikaanse psychologenkoppel Elaine en Art Aron en lijkt te gaan over diepgaande informatieverwerking in de hersenen.

Bij een HSP ontbreekt dat filter. Er komt dus meer informatie binnen, die allemaal moet worden verwerkt. Hoe dit precies in zijn werk gaat moet nog onderzocht worden. Onderzoek laat wel al zien dat de hersenen van HSP’s informatie grondiger en nauwkeuriger verwerken.

 

 

Leren ommgaan met jouw hoog sensitiviteit geeft jouw leven een nieuw impuls.

Omdat ik holistisch werk begeleidt ik je op 5 holistische gezondheidsniveaus.

Je leert onder anderen jouw energie op de juiste wijze te managen voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning zodat jij genoeg energie hebt zodat jij de liefdevolste echtgenote kunt zijn, de geduldigte moeder en succesvolste onderneemster of werkneemster.

 

​In mijn consulten gebruik ik ‘Acceptance and Commitment Training’, ook wel ACT genoemd. Geen adviezen of oplossingen die alleen voor de korte termijn werken.

 

Wél werken aan jouw onderbewuste, bewust maken en blijvende gedragsverandering door je hele concrete vaardigheden aan te leren zodat je veel bewuster gaat leven en zelf grip krijgt op je gedrag en de keuzes die je maakt. Je leert om doelen te stellen die gebaseerd zijn op je persoonlijke waarden, zodat wat je doet er ook echt toe doet!

Anderen helpen het beste uit zichzelf te halen is mijn passie. Daar krijg ik energie van en dat maakt mij gelukkig.

 

Neem contact met mij op voor het inplannen van jouw traject telefonisch 06-24274462 of per mail info@yourholistikhealth.nl.