Een (te) druk leven? Herstel de diepere connectie met je partner door mindfulness.

Elkaar zien worstelen met (gezondheids)problemen is lastig en tijd maken voor elkaar in een druk leven is dan de uitdaging. Uiteraard gun je jouw partner geluk en gezondheid en wil je dat hij/zij zich goed voelt. Misschien worstel je met de vraag hoe je jouw partner het beste kan ondersteunen? Misschien ervaar je dat je partner zich van je afkeert en terugtrekt? En vind jij het lastig om het gesprek met elkaar aan te gaan en toe te geven dat jij het ook moeilijk vindt.

Ben je op zoek naar een manier om je relatie te versterken en een diepere verbinding met je partner te ervaren? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mindfulness niet alleen je gezondheid en geluk verbetert, maar ook je relatie naar een hoger niveau tilt.

Mindfulness betekent je bewust zijn van het huidige moment, zonder oordeel. Stellen die samen mindful zijn, ervaren meer tevredenheid en verbinding in hun relatie. Waarom? Omdat mindfulness je helpt om beter met stress om te gaan, empathischer te zijn, en je emotionele vaardigheden te verbeteren. Dit betekent minder conflicten en meer begrip voor elkaar.

Ik kan mij nog goed herinneren uit mijn eigen proces dat het voor mijn echtgenoot ingewikkeld was om te “voelen” wat er in mij omging. Achterafgezien heel logisch en vandaar schrijf ik voelen tussen haakjes want het is geen reële verwachting dat je partner kan voelen wat jij voelt. En toch merkte ik destijds aan mijzelf dat ik hier behoefte aan had. Het is de kunst om elkaar in jullie persoonlijke proces te vinden en hier mindful en met compassie op te reageren.

Hoe kom ik echt in verbinding met mijn partner in ons drukke bestaan?

Stress geeft een fysieke reactie in ons lichaam waardoor ons stresssysteem continu aangejaagd wordt. Dit verstoort onze hormoonregulering (o.a. cortisol, dopamine, serotonine, GABA,). En geeft niet alleen de stressreacties in ons lichaamssysteem maar we gaan ons er ook anders door gedragen. Misschien herken je dat wel; je bent prikkelbaar, hebt weinig energie, een kort lontje, minder oog voor de behoeften van de ander en reageert anders dan je zou willen. Dit bemoeilijkt een verbindende communicatie met ons zelf en met onze partner waardoor er problemen ontstaan. Je gaat je steeds meer schuldig voelen en het knaagt aan je. Dit is niet wat je jouw partner en jezelf gunt. Het moet anders kunnen, bedenk jij je. En ik kan je bevestigen dat de mindfulness en compassie training jullie hierin de oplossing biedt.

Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat een hogere mate van mindfulness op vier belangrijke manieren bijdraagt aan betere relaties:

  1. Automatische reacties beïnvloeden: Mindfulness helpt je om bewuster te worden van je automatische reacties, zodat je irritaties en frustraties kunt ombuigen naar constructieve communicatie.
  2. Emotieregulatie: Met mindfulness leer je negatieve emoties zoals angst, schuldgevoelens en boosheid beter te accepteren en los te laten, waardoor er minder ruimte is voor spanningen in je relatie.
  3. Controle over je handelen: Een mindful persoon kan impulsen beter beheersen en verstandiger reageren op situaties, wat leidt tot meer harmonie en begrip tussen partners.
  4. verbinding en empathie: Mindfulness versterkt gevoelens van verbinding, inleving en nabijheid. Door je bewust te zijn van je eigen gedachten en gevoelens, begrijp je beter hoe je gedrag de ander beïnvloedt, wat leidt tot diepere empathie en een sterkere band.

Uiteindelijk draait een sterke en stabiele relatie om hoe partners op elkaar reageren en met elkaar omgaan. Wil jij ook je relatie verbeteren en een diepere connectie met je partner ervaren? Doe dan samen een mindfulness training en ontdek de positieve impact op jullie leven.

Neem de eerste stap naar een mindfulle relatie. Meld je via onderstaande link aan voor mijn volgende training en begin vandaag nog met het versterken van jullie verbinding. Je zult merken hoe mindfulness niet alleen je eigen welzijn, maar ook dat van je partner en jullie relatie als geheel verbetert.

https://www.yourholistikhealth.nl/product/workshop-ontdek-de-kracht-van-mindfulness-voor-een-diepere-verbinding-met-je-partner/

Liefs,

Marieke

Laat een reactie achter