Heb jij moeite met afvallen? Waarom jouw hormonen gewichtsverlies in de weg staan.

Gelukkig zien we een afname in de populariteit van crashdiëten. Steeds meer mensen realiseren zich dat blijvend gewichtsverlies vraagt om een holistische aanpak. Maar wat als je merkt dat, ondanks je inzet, je lichaam moeite heeft met het loslaten van extra gewicht? Jouw hormonen spelen hierin een belangrijke rol en belemmeren mogelijk jouw vooruitgang. Dat stress niet goed voor ons is weten we vaak wel. Maar wist je ook dat stress jouw hormoonbalans verstoort waardoor jouw lichaam gewicht vasthoudt? Cortisol is één van de belangrijkste stresshormonen met de grootste impact. Een teveel aan cortisol kan echt een wrak van je maken. Door een disbalans in jouw hormoonbalans; een teveel aan stresshormonen en een tekort aan gelukshormonen raak jij steeds verder van jezelf verwijderd. Kortdurende stress is op zich niet perse slecht voor ons lichaam. Het wordt pas slecht als je chronische stress ervaart. Bijvoorbeeld door een ongezond eetpatroon, relatieproblemen, een veeleisende baan, teveel in je hoofd leven, overmatig trainen, onverwerkte emoties of trauma’s. Hier ontdek je welke zes hormonen mogelijk voor stagnatie in jouw proces zorgen.

Hoe zit het met mijn hormoonbalans?

Hormonen fungeren als ‘signaalstoffen’ in ons lichaam, waarvan er meer dan 100 circuleren. Ze worden geproduceerd in hormoonklieren zoals de schildklier, pijnappelklier, bijnieren en eierstokken, en vervolgens via het bloed naar verschillende delen van het lichaam getransporteerd. Hormonen spelen een cruciale rol bij processen die het gewicht beïnvloeden, zoals eetlust, verzadigingsgevoel, energieopslag en de plaatsen waar vet wordt opgeslagen.

Hormonen en metabolisme zijn nauw met elkaar verbonden. Ze beïnvloeden eetlust, verzadigingsgevoel, eetbuien en energieopslag. Bovendien hebben hormonen invloed op elkaars processen, waardoor veranderingen in de ene hormonale factor andere processen beïnvloeden.

De zes belangrijkste hormonen in afvallen:

De zes belangrijkste hormonen die een rol spelen bij gewichtsbeheersing zijn insuline, cortisol, serotonine, groeihormoon, ghreline en leptine.


Insuline:

 • Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier en reguleert de bloedsuikerspiegel
 • Hoge bloedsuikerspiegels leiden tot insulineresistentie, wat kan resulteren in constante behoefte aan zoet voedsel.
 • Duurzame veranderingen in levensstijl, zoals minder suiker eten, volkoren producten kiezen en regelmatig bewegen, zijn essentieel om insulineresistentie te verminderen.

Cortisol:

 • Cortisol heeft een directe invloed op buikvet. Heb jij last van buikvet? Grote kans dat je teveel cortisol aanmaakt.
 • In stressvolle situaties zet je lichaam spierweefsel om in glucose om fysiek in actie te komen (fight/flight reactie) echter in het huidige leven ervaren we bijna geen acute stress. Het overschot aan glucose wordt omgezet naar vet dat vooral op je buik terecht komt.
 • n je lichaam is er een nauwe samenwerking tussen het bijnierhormoon cortisol en het hormoon insuline dat wordt geproduceerd door de alvleesklier en de bloedsuikerspiegel reguleert. Een verhoogd cortisolgehalte leidt tot een overreactie van de alvleesklier, die meer insuline produceert. Insuline is essentieel voor het transporteren van glucose naar de cellen, waar het energie genereert voor verschillende activiteiten, zoals sporten of geconcentreerd zijn tijdens vergaderingen (aangezien ook hersencellen energie nodig hebben).
 • Wanneer er een teveel aan insuline in de bloedbaan circuleert, wordt het moeilijk om gewicht te verliezen, omdat het lichaam stopt met het verbranden van vet voor energie. Voldoende glucose is immers nog beschikbaar in het bloed. Bovendien stimuleert een teveel aan insuline vaak de eetlust, vooral voor ongezonde voedingsmiddelen zoals vette snacks en suiker.

  Serotonine:
 • Serotonine, het ‘gelukshormoon’, wordt geproduceerd bij plezierige ervaringen en na het eten van suiker.
 • Een disbalans in insuline en serotonine kan leiden tot een vicieuze cirkel van verlangen naar suiker.
 • Stoppen met het eten van suiker kan deze cyclus doorbreken en leiden tot een stabilisatie van insuline- en serotoninegehaltes.

  Groeihormoon:
 • Aangemaakt door de hypofyse, is groeihormoon essentieel voor een gezonde stofwisseling, spieropbouw en vetverbranding.
 • Groeihormoonproductie wordt gestimuleerd door intensieve training en voldoende slaap.
 • Vermijd verstoringen in groeihormoonproductie door suikers te vermijden, niet vlak voor het slapen te eten en regelmatig intensief te sporten.

Leptine en Ghreline:

 • Leptine zorgt voor een vol gevoel, terwijl ghreline aangeeft dat het tijd is om te eten.
 • Onvoldoende slaap kan leiden tot verstoorde leptine- en ghrelineproductie, waardoor de eetlust toeneemt.
 • Consistente slaappatronen handhaven en vermijden van nachtelijke snacks kunnen helpen bij het stabiliseren van leptine- en ghrelinegehaltes.

Samenwerken met jouw lichaam, hormonen in balans en afvallen als logisch gevolg!

Inzicht in en aanpassing van levensstijlfactoren, zoals voeding, beweging en slaap, zijn cruciaal om deze hormonen in balans te houden en effectief gewichtsbeheer te bevorderen.

Je lichaam is buitengewoon intelligent. Wanneer je leert samenwerken met je lichaam; op deze manier met alles in je lichaam om te gaan, en jezelf toestaat elke ervaring te accepteren zonder dit met eten te compenseren, zal de vastgehouden energie vanzelf weer in beweging komen. Je zult op een natuurlijk tempo gewicht verliezen door te luisteren naar de signalen die je lichaam afgeeft. Het zal ook automatisch een evenwicht vinden dat in harmonie is met jouw unieke lichaam, wellicht niet het streefgewicht dat je in gedachten had of wat de maatschappij voorschrijft, maar wel het gewicht dat past bij jouw innerlijke zelf.

Wil je leren hoe je kunt samenwerken met jouw lichaam en hoe je op een holistische wijze jouw hormonen in balans brengt en hierdoor jouw ideale gewicht bereikt?

Neem dan een kijkje op mijn website en plan een vrijblijvende kennismaking in via onderstaande link.

https://www.yourholistikhealth.nl/

Laat een reactie achter