Wat je lichaam je vertelt. Het holistische effect van chronische stress op ons lichaam en zenuwstelsel.

Stress is heel nuttig en gezond voor ons lichaam. Zeker vlak voordat er gepresteerd moet worden, is stress helemaal zo slecht nog niet. Mits dit kortdurende stress is. Bijvoorbeeld voor je examen, het houden van een presentatie of een optreden. Als de stress lang duurt, is er meer tijd nodig om te herstellen. Ditzelfde geldt voor een hevige stressreactie: hoe heviger de reactie, hoe meer tijd je nodig hebt voor herstel. Als er veel momenten van stress zijn, is er te weinig tijd om tussendoor te herstellen. Kortom: als stress te lang aanhoudt, te vaak voorkomt en/of te groot is, is er onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen. Dan is er sprake van ongezonde stress. We noemen dit chronische stress omdat het van structurele aard is.

Chronische stress fungeert als een onzichtbaar spinnenweb, doordringend tot in de kern van ons zenuwstelsel. Dit complexe netwerk van neuronen en signalen wordt beïnvloed op manieren die verder reiken dan wat we op het eerste gezicht kunnen waarnemen.
Het zenuwstelsel fungeert als een geavanceerd communicatiesysteem dat prikkels ontvangt en verwerkt. Het dient als een informatiesnelweg waarlangs boodschappen van je hersenen naar verschillende delen van je lichaam worden gestuurd en omgekeerd. Denk aan het zenuwstelsel als een soort biologische supercomputer die alle aspecten van je lichaam met elkaar in verbinding brengt.

In de holistische benadering van chronische stress moeten we beginnen bij het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de automatische regulatie van vitale functies. Chronische stress zet het sympathische zenuwstelsel in overdrive, wat leidt tot voortdurende afgifte van stresshormonen. Dit activeert de “vecht-of-vlucht” reactie, wat essentieel is voor overleving, maar schadelijk wordt wanneer het een constante metgezel wordt. Je brein staat continu aan en in de overlevingsstand en dat is niet nodig in de huidige tijd waarin we leven.

Wat veroorzaakt chronische stress in ons lichaam?

Er zijn verschillende oorzaken die leiden tot chronische stress in ons lichaam. Denk bijvoorbeeld aan onjuiste voeding, een aanhoudende ongewenste situatie, onverwerkte emoties, perfectionisme, onverwerkt trauma, financiële zorgen, relatie problemen of bijvoorbeeld een overprikkeld brein. Dit zorgt voor een continue stroom van adrenaline en cortisol, die als een stortvloed door ons zenuwstelsel raast. Dit kan leiden tot hyperactiviteit van neuronen, verstoorde neurotransmitterbalans en uiteindelijk tot een overbelaste staat van ons zenuwstelsel.

Dit heeft niet alleen invloed op onze fysieke gesteldheid maar raakt ook de emotionele en mentale aspecten van ons welzijn. De hersenen, als het controlecentrum van ons lichaam, ervaren veranderingen in de hippocampus en de prefrontale cortex, gebieden die betrokken zijn bij geheugen, stemming en besluitvorming.

Holistische gezien uit het effect van chronische stress in verschillende fysieke en mentale klachten.
Hieronder heb ik deze voor je op een rijtje gezet:

Fysieke klachten:

Hartkloppingen en verhoogde hartslag(ook in rust): overbelasting van het sympathische zenuwstelsel kan leiden tot overactiviteit van het zenuwstelsel en een verhoogde hartslag.

Maag- en darmklachten: buikklachten, misselijkheid, spijsverteringsproblemen.

Ademhalingsproblemen: onregelmatige ademhaling, kortademigheid en hyperventilatie.

Duizeligheid: veranderingen in bloeddruk kunnen oorsuizen (tinnitus) en duizeligheid veroorzaken.

Hormonale disbalans:

Verstoring van Hormonen: langdurige stress kan invloed hebben op hormonale balans, zoals verhoogde cortisolniveaus.

Emotionele/Mentale klachten:

Angst en paniekklachten: overactiviteit van het sympathische zenuwstelsel kan leiden tot constante angstgevoelens en paniekaanvallen.

Burn-out: door chronische stress raakt het zenuwstelsel overbelast en overactief waardoor je energiereserves uitgeput raken en er emotionele, mentale en lichamelijke klachten ontstaan.

Depressie: langdurige stress kan de stemming beïnvloeden en leiden tot depressieve symptomen. Overgevoeligheid: emotionele prikkelbaarheid, verstoring en problemen in de prikkelverwerking.

Hoe breng ik mijn lichaam terug in balans?

We hebben niet altijd invloed op de omstandigheden maar wat we wel hebben is altijd de keuze in hoe we met deze omstandigheden omgaan, al voelt dit misschien nu niet zo voor je.

Ik weet uit ervaring hoe het is om overprikkeld en overbelast te zijn. Het voelt beangstigend, benauwend alsof je opgesloten zit. Dit kan zich uiten in hyperventilatie, oververmoeidheid, hartkloppingen, angstaanvallen, paniekaanvallen, slapeloze nachten en allerlei vage lichamelijke klachten. Ik kan ze allemaal afvinken. Soms kwam alles tegelijk en soms afwisselend. Er zijn maanden geweest dat ik ‘s nachts wakker werd badend in het zweet. Had ik last van zware hyperventilatie met doodsangst als gevolg. Voor een boodschap de deur uitgaan voelde alsof ik verdwaald was in de jungle en achterna werd gezeten door enge dieren. Ik stond echt in de overlevingsstand en nu ik er zo overschrijf merk ik dat mijn ademhaling onregelmatig is. Wat een heftige periode. Pas jaren na mijn klachten ontdekte ik dat mijn klachten voortkwamen uit een overactief zenuwstelsel waardoor mijn lichaam in de overlevingsstand stond en ik continu alert was.

Wat ik je met mijn persoonlijke verhaal wil vertellen is dat ik begrijp wat jij nu voelt als je met dezelfde klachten worstelt.

Maar ik weet gelukkig ook dat er een oplossing is en dat er een andere weg is die je kunt inslaan. Je kunt iedere dag opnieuw besluiten een ander pad te kiezen.

Door bewust in het hier en het nu te leren leven creëren we dit keuzemoment voor onszelf. Dit is niet iets dat vanzelf ontstaat, je moet jezelf hierin trainen en deze momenten creëren.

Dat begint eenvoudig door iets anders te doen, dan je altijd deed. Zelf ben ik hier nu 7 jaar intensief mee bezig. Nadat ik 7 jaar geleden in een heftige burn-out terecht kwam ben ik met bewustwording aan de slag gegaan, beoefen ik mindfulness en train ik mijzelf hier consequent in met meditatie en ontspanningsoefeningen ( dit kan al door een aantal kleine aanpassingen in je leven te integreren) zo gun ik mijzelf tijd om te herstellen.

Daarnaast zorg ik middels orthomoleculaire voeding ervoor dat ik mijn lichaam en brein voorzie van de juiste hoeveelheden en samenstelling van voedingsstoffen.

Ik kijk naar het lichaam en brein vanuit een holistische visie. Alles in ons lichaam is met elkaar verbonden. Zo blijkt uit steeds meer onderzoeken dat ontstekingen een oorzaak zijn van mentale klachten. Dit kan komen doordat ontstekingen een verminderde connectie veroorzaken tussen de amygdala en prefrontale cortex. Hierdoor wordt de prefrontale cortex niet meer betrokken impulsieve en en emotionele reacties zoals angst, stress, overbelasting en overprikkeling. Wanneer we continu in de overlevingsstand staan en de verkeerde voeding krijgen, vergoot dit de kans op ontstekingen.

Ons lichaam is krachtiger dan wij vaak denken en het heeft van nature een zelfhelend vermogen alleen moet je weten hoe je dit zelfhelend vermogen van jouw lichaam aanspreekt.

Met de volgende korte oefening help jij je lichaam te ontspannen:

Zoek een rustige plek: Ga ergens zitten of liggen waar je niet gestoord wordt.

Begin bij je tenen: Span je tenen zo stevig mogelijk aan, houd de spanning vast gedurende 5 seconden, en laat dan los. Voel de ontspanning.

Werk omhoog door je lichaam: Herhaal dit proces voor elke spiergroep: voeten, kuiten, dijen, billen, buik, handen, onderarmen, armen, schouders, nek, en gezichtsspieren.

Adem rustig: Terwijl je elke spier aanspant en loslaat, adem rustig in door je neus en uit door je mond.

Focus op de sensaties: Richt je aandacht op de sensaties van spanning en ontspanning. Merk het verschil op terwijl de spanning wegsmelt.

Herhaal deze oefening twee keer per dag of vaker als je je gestrest voelt. Het helpt niet alleen bij het ontspannen van je spieren, maar ook bij het kalmeren van je brein. Het is een praktische manier om stress te verminderen en je lichaam een moment van rust te geven.

Hoe werk ik?

Holistische benaderingen zoals mindfulness, voedingstherapie en lichaamsgerichte therapie hebben de kracht om het zelfhelend vermogen van ons lichaam te activeren en ons zenuwstelsel te kalmeren waardoor jouw lichamelijke en mentale/emotionele klachten verdwijnen.

Ik werk holistisch met lichaamsgerichte therapie. Mindfulness en orthomoleculaire therapie en voeding.

Met deze unieke en holistische werkwijze herstellen wij de energiebalans en brengen wij jouw lichaam terug in evenwicht waardoor lichamelijke klachten en emotionele/mentale klachten verdwijnen.

Wil je meer informatie over mijn begeleiding en wat ik eventueel voor je kan betekenen?

Ga naar mijn website https://www.yourholistikhealth.nl/

Of plan direct jouw gratis kennismaking in via onderstaande link:

https://calendly.com/yourholistikhealth

Liefs Marieke

Laat een reactie achter