Wanneer ben je hoog sensitief?

Misschien weet je al langere tijd dat je hoogsensitief bent of ben je juist op onderzoek uit omdat je vermoedt dat het zo is. In deze blog lees je over de kenmerken van hoogsensitiviteit, ontdek je de valkuilen én kwaliteiten van hoogsensitieve personen (hsp) en lees je over overprikkeling.

Wat is hoogsensitiviteit?

Een hoogsensitief persoon (HSP) neemt meer nuances waar en verwerkt deze grondig alvorens hij of zij in actie gaat. Verder blijkt uit onderzoek dat het om een aangeboren eigenschap gaat, het is dus geen ziekte of aandoeing! Het komt evenveel onder mannen als vrouwen voor en is vaak erfelijk.

Intense prikkelverwerking bij HSP

Ongeveer 1 op de 5 personen is hoog sensitief, waarbij er geen verschil is tussen de hoeveelheid mannen of vrouwen. Uiteraard is niet iedere hoogsensitieve persoon hetzelfde, in tegendeel zelfs. Het is juist vaak een combinatie aan karaktereigenschappen die ervoor zorgt dat je ontdekt dat je hoogsensitief bent. Wat wel overeenkomt is dat de prikkelverwerking in de hersenen van hoogsensitieve personen anders verloopt. Elaine Aron deed daar uitgebreid onderzoek naar. Zij zag via scans dat er bij hoogsensitieve personen tijdens prikkeling meer en intensere activiteit in de hersenen zichtbaar is. Daarnaast is er ook op andere plekken in de hersenen van hsp activiteit zichtbaar, terwijl dat tijdens de prikkelverwerking van niet-hsp niet het geval is. Die intensere prikkelverwerking zorgt ervoor dat hoogsensitieve personen prikkels, emoties, gevoelens en pijn intenser ervaren en vaak meer verwerkingstijd nodig hebben.

Onder de wetenschappelijke naam Sensory Processing Sensitivity is in navolging op het werk van Elaine Aron inmiddels al het nodige onderzoek naar hoogsensitiviteit gedaan en zijn 2 hoofdkenmerken naar voren gekomen:

1. Een verhoogde opmerkzaamheid.

2. Diepgaande verwerking van informatie.

Kenmerken van hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap met verschillende kenmerken, valkuilen en zeker ook kwaliteiten. Wat ik van veel mensen terug hoor is dat er nadat ze ontdekt hebben dat ze hoogsensitief zijn er veel puzzelstukjes op hun plaats vallen.

Dit was ook voor mij het geval. Ik heb altijd geweten dat ik anders ben dan de groep. Helaas heb ik jaren i lang getwijfeld aan mijzelf en voelde ik mij heel erg onzeker. Misschien geldt dit ook voor jou?  

 Wat je vaak herkent zijn vooral de valkuilen en de dingen die je lastig vindt als HSP of die jou ‘’anders’’ maken. En dat heeft tijd nodig om te landen.

 Maar nu  is het tijd om juist ook al je mooie kwaliteiten als hoogsensitief persoon te ontdekken. Zodra je namelijk om leert gaan met je hoogsensitiviteit, echt in verbinding bent en blijft met jezelf, en luistert naar wat jij nodig hebt, kun je je hoogsensitiviteit inzetten als kracht en de wereld op jouw manier zoveel mooier maken!

Doe nu de check via deze checklist om te kijken of jij hoog sensitief bent!

Laat een reactie achter