Het ontstaan van mindfulness trainingen

De Aandachttraining werd eind jaren ’70 ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn. Werkzaam in een academisch ziekenhuis in Massachusetts kwam hij in contact met patiënten met chronische ziekten, vermoeidheid en pijnklachten. Voor deze groep bood de reguliere geneeskunst geen oplossingen (meer). Kabat-Zinn ontwikkelde voor hen een 8-weeks trainingsprogramma dat hij Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) noemde. Zelf had hij veel ervaring met meditatie en yoga en hij vermoedde dat mindfulness meditatie een ondersteunende rol zou kunnen spelen in het leren hanteren en mogelijk helen van klachten. Het programma leert ‘de kunst van bewust leven’.

De training bleek succesvol. Deelnemers merkten als resultaat vermindering van fysieke klachten, toegenomen energie en vitaliteit, en in het algemeen meer kwaliteit van leven. De training werd door de jaren heen wereldwijd bekend.

Niet alleen lichamelijke klachten, maar ook het leven van alledag brengt immers vaak onrust of stress met zich mee. Inmiddels hebben vele duizenden mensen het MBSR-programma gevolgd, elk met een andere achtergrond en reden. Deelnemers willen leren ontspannen, anders met stress omgaan, stoppen met piekeren of nemen deel om een leven met ziekte en pijn beter te leren hanteren.

Research
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve effecten van de aandachttraining bij stress, pijn, angst, fybromyalgie, psoriasis, depressie en kanker. De resultaten onderschrijven de positieve ervaringen van deelnemers. Inmiddels wordt de training ook binnen de reguliere gezondheidszorg aangeboden.

In Amerikaanse ziekenhuizen is de training onderdeel van de artsenopleiding, zodat de artsen stressvolle ervaringen in hun studie een plek kunnen geven en met meer aandacht kunnen omgaan met hun patiënten. In Nederland doet prof. Anne Speckens aan de Universiteit Nederland onderzoek naar de effecten van de mindfulness training op depressie en angstklachten.

Laat een reactie achter