Herken tijdig overprikkeling

Ben jij continu vermoeid? Ervaar je verschillende lichamelijke en mentale klachten? Blijf hier niet onnodig lang mee rondlopen.

Je inbox loopt over, je partner klaagt dat je teveel werkt, je hoort van je omgeving dat je afwezig bent en je voelt zelf ook dat je steeds meer moeite moet doen om je aandacht erbij te houden. Je lontje wordt steeds korter. Waar is die gezellige goed lachse vrouw en geduldige moeder gebleven? Vraag jij je af.  Je voelt dat je niet meer aan het genieten bent maar op de overleef stand staat.

En heel eerlijk; je merkt al een tijdje dat je onder deze druk steeds minder goede keuzes voor jezelf maakt. Je skipt sportmomenten en het kiezen voor een gezonde maaltijd verliest het van een makkelijke hap.

Je voelt je gestrest. Oké maar ja iedereen heeft het toch druk?

Dat stress slecht is voor je, dat weet je vast wel. Maar wist jij dat stress en overprikkeling jouw breinfilter aantast waardoor het minder goed functioneert?

Jouw breinfilter heeft een belangrijke taak en dat is de belangrijke prikkels van onbelangrijke prikkels onderscheiden. Je kunt je voorstellen dat als deze filter niet meer werkt, jouw brein al deze prikkels moet verwerken met overbelasting als gevolg.

Wat is stress?

Stress is wat we definiëren als een normale biologische reactie op een potentieel gevaarlijke situatie. Wanneer je dit ervaart komen de hormonen cortisol, epinefrine en noradrenaline vrij. Deze reactie noemen we ook wel de vecht-of-vluchtreactie. De vecht-of-vluchtreactie stoomt je lichaam vliegensvlug klaar om de bedreiging aan te pakken of om ervoor te vluchten.

Wat je voelt is acute stress. Deze momenten zijn vaak van korte duur en komen niet dagelijks voor, soms heb je gewoon van ‘die dagen’ dat je een afspraak vergeet, te laat komt of een deadline niet haalt. De stress die je op zulke momenten ervaart is niet per se slecht voor je. Sterker nog, in sommige opzichten kunnen ze zelfs je gezondheid ten goede komen.

Wanneer je deze stress echter elke dag ervaart kan dat betekenen dat je last hebt van langdurige of chronische stress. Dit is op den duur schadelijk voor je gezondheid wanneer je er niets aan doet.

Stress en overprikkeling ontstaan niet door een enkele oorzaak. Het is vaak een combinatie van verschillende factoren.

Laat een reactie achter