Hoe herken ik tijdig overprikkeling?

Ben jij continu vermoeid? Ervaar je verschillende lichamelijke en mentale spanningsklachten? Blijf hier niet onnodig lang mee rondlopen.

Prikkels zijn stukjes informatie die je via je zintuigen binnenkrijgt. Over het algemeen verwerkt je brein deze prikkels, maar als dat niet (meer) lukt raak je overprikkeld. Je raakt overprikkeld als je meer prikkels binnenkrijgt dan je kan verwerken. Hoe je overprikkeling herkent, wat de 3 soorten overprikkeling zijn en hoe je kunt voorkomen dat je overprikkeld raakt lees je hieronder.

Er zijn drie hoofdtypen van overprikkeling: emotionele, zintuiglijke en cognitieve. Bij zintuiglijke overprikkeling kan de informatie die via onze zintuigen binnenkomt niet goed worden verwerkt. Emotionele overprikkeling treedt op wanneer we moeite hebben om onze emoties te reguleren, wat kan resulteren in intense emoties, stemmingswisselingen, en huilbuien of woede-uitbarstingen. Bij cognitieve overprikkeling is ons vermogen om te leren, te onthouden en informatie te verwerken verstoord, waardoor ons brein moeite heeft om de gegevens te verwerken die het ontvangt.

Je herkent het vast het wel; Je inbox loopt over, je partner klaagt dat je teveel werkt en niet “beschikbaar bent voor hem”, je hoort van je omgeving dat je afwezig bent en je voelt zelf ook dat je steeds meer moeite moet doen om je aandacht erbij te houden. Je lontje wordt steeds korter. Waar is die gezellige goedlachse vrouw en geduldige moeder/vader gebleven? Vraag jij je af.  Je voelt dat je niet meer aan het genieten bent maar op standje overleven staat.

En heel eerlijk; je merkt al een tijdje dat je onder deze druk steeds minder goede keuzes voor jezelf maakt. Je skipt sportmomenten en het kiezen voor een gezonde maaltijd verliest het van een makkelijke hap.

Je voelt je overprikkeld en gestrest. Oké maar ja iedereen heeft het toch druk?

Dat stress slecht is voor je, dat weet je vast wel. Maar wist jij dat stress en overprikkeling jouw stress en geluk hormoonhuishouding overhoop gooit en jouw zenuwstelsel overactief maakt waardoor het niet goed functioneert?

Jouw zenuwstelsel heeft een belangrijke taak en dat is de belangrijke prikkels van onbelangrijke prikkels onderscheiden(veilig of niet veilig). Je kunt je voorstellen dat als deze filter niet meer werkt, jouw lichaam al deze prikkels moet verwerken met overbelasting en een overactief systeem als gevolg. Jouw interne alarmsysteem staat continu aan.

Ben ik overprikkeld?

Stress is wat we definiëren als een normale biologische reactie op een potentieel gevaarlijke situatie. Wanneer je dit ervaart komen de hormonen cortisol, epinefrine en noradrenaline vrij. Deze reactie noemen we ook wel de vecht-of-vluchtreactie. De vecht-of-vluchtreactie stoomt je lichaam vliegensvlug klaar om de bedreiging aan te pakken of om ervoor te vluchten.

Wat je voelt is acute stress. En dit is een reactie van je zenuwstelsel. Deze momenten zijn vaak van korte duur en komen niet dagelijks voor, soms heb je gewoon van ‘die dagen’ dat je een afspraak vergeet, te laat komt of een deadline niet haalt. De stress die je op zulke momenten ervaart is niet per se slecht voor je. Sterker nog, in sommige opzichten kunnen ze zelfs je gezondheid ten goede komen.

Wanneer je deze stress echter elke dag ervaart kan dat betekenen dat je last hebt van langdurige of chronische stress ofwel overprikkeling. Dit is op den duur schadelijk voor je gezondheid wanneer je er niets aan doet. Chronische stress zorgt namelijk voor een overactief zenuwstelsel en een disbalans in je stress- en gelukshormonen.(cortisol en serotonine)

Stress en overprikkeling ontstaan niet door een enkele oorzaak. Het is vaak een combinatie van verschillende factoren. Veel mensen denken dat stress en overprikkeling een probleem is dat tussen je oren zit. Lange tijd heb ik dat ook gedacht. Totdat ik leerde dat stress en overprikkeling vooral gaat over de disbalans in het lichaam; je zenuwstelsel en je hormonen.

Hoe krijg ik rust in mijn lichaam?

Wat als ontspannen niet meer lukt? Je verlangt zo naar een moment voor jezelf. Even niets doen en gewoon genieten. Maar wat als dit niet meer lukt? Je lichamelijke klachten jou bezighouden of jij continu met je gedachten bij je to – do lijstje bent, de kinderen, situaties uit het verleden of je zorgen maakt over de toekomst.

Hieronder geef ik drie tips om uit je overprikkeling te komen:

1.Beoefen dagelijks ontspanningstechnieken met mindfulness: Neem deze tijd om ontspanning in je lichaam te creëren en lichamelijke spanningsklachten te verminderen. Dit kan door middel van verschillende ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhalingsoefeningen, somatische/mindfulness oefeningen en meditatie. Door dagelijks te oefenen met deze technieken kun je je zenuwstelsel kalmeren en je lichaam helpen om beter om te gaan met stress en spanning.

2.Bewaak je grenzen: Leer om je grenzen te herkennen en te respecteren, zowel fysiek als emotioneel. Wees niet bang om nee te zeggen tegen verzoeken die te veel van je vragen of die je overweldigen. Stel realistische verwachtingen voor jezelf en anderen en wees niet bang om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Het bewaken van je grenzen helpt je om je energie te behouden en overprikkeling te voorkomen.

  3.Beperk blootstelling aan triggers: Identificeer de situaties, omgevingen of activiteiten die onrust, overprikkeling, stress, angst of paniek bij je kunnen veroorzaken, en probeer je blootstelling eraan te beperken. Dit kan betekenen dat je bepaalde sociale situaties (tijdelijk) vermijdt, minder tijd besteedt aan nieuws of sociale media, of dat je bewust kiest voor activiteiten die je ontspanning en voldoening brengen. Door je blootstelling aan triggers te verminderen, kun je jezelf beschermen tegen overprikkeling en je algehele welzijn verbeteren.

  Misschien heb je al een en ander geprobeerd om uit de overprikkeling te komen en overprikkeling te voorkomen maar heb je nog niet de manier voor gevonden die voor jou werkt.

  Ik kijk graag met je mee en help je op het juiste pad op mijn website kan je informatie vinden over mijn begeleiding of plan een vrijblijvende kennismaking in zodat jij kan kennismaken met mij en mijn begeleiding.

  Link naar mijn website:

  www.yourholistikhealth.nl

  Afspraak inplannen:

  https://calendly.com/yourholistikhealth

  Laat een reactie achter