Gewichtsverliezen? Waarom ontspannen de eerste stap is.

De dieperliggende oorzaak van overgewicht ligt vaak niet in je dieet maar op spiritueel, mentaal of emotioneel niveau. Met alleen gezonder eten en bewegen bereiken veel mensen daarom geen gezonder gewicht. Vooral als je bedenkt dat stress in je systeem het afvallen vrijwel onmogelijk kan maken. Als je moeite hebt met het accepteren van je lijf en jouw gewicht je stress oplevert, kom je dus al gauw in een vicieuze cirkel terecht. Het gaat om de verbinding tussen perfectionisme en chronische stress.

Gewicht verliezen? Eerst leren ontspannen..

‘Tegenwoordig is ontspannen een hele uitdaging. Zelfs als je denkt dat je behoorlijk relaxed bent, kan het zo zijn dat je lichaam meer stress ervaart dan je denkt. En niet alleen door externe zaken zoals grote levensveranderingen, bewerkt voedsel eten, eindeloze social media prikkels, relatieproblemen, financiële stress of alle ballen tegelijk omhoog willen houden. Er zijn ook interne stressoren zoals perfectionisme, zelfkritiek, pessimisme, het niet accepteren van onzekerheid, zwart-wit denken en geen duidelijke grenzen stellen. Kijk om je stresslevels te peilen eens hoe veel van onderstaande vragen je met ‘ja’ kunt beantwoorden.

Doe je er alles aan om gewicht te verliezen maar kom je elke keer op hetzelfde punt uit, of blijf je jojo-en?

Voel je je vaak opgejaagd?

Eet je altijd snel?

Sta je altijd ‘aan’?

Heb je vaak een hoge hartslag?

Werk je vaak over?

Volg je altijd een dieet dat je stress en onrust oplevert?

Praat je continu negatief tegen jezelf en je lichaam?

Ben je veel bezig met wat anders, beter of mooier moet?

Innerlijke criticus

Veel vrouwen die zich druk maken om hun gewicht, hebben een overactieve innerlijke criticus die continu negatief en afwijzend tegen ze praat. Vaak streven ze (onbewust) een onrealistisch ideaalbeeld na, vanuit onzekerheid. Wat ze ook doen, het is nooit goed, en hun lichaam is nooit perfect. Deze negatieve overtuigingen kunnen, zeker in combinatie met een onregelmatig eetpatroon of crashdiëten, voor chronische stress zorgen in het lichaam. En stress en angst over je gewicht kunnen er juist voor zorgen dat waar je bang voor bent zicht gaat manifesteren: je komt aan of valt maar niet af.

Geblokkeerde vetverbranding

Door stress gaat het lichaam namelijk meer cortisol en insuline aanmaken, waardoor de vetverbranding stil wordt gezet en de bloedsuikerspiegel uit balans raakt. Ook kan overmatige stress ervoor zorgen dat je meer ghreline gaat aanmaken, dat is het ‘hongerhormoon’. Dit maakt het lastig om je eetlust te weerstaan en verhoogt je trek in suikers en snelle koolhydraten. Een ontspannen lichaam werkt in alle opzichten beter. Je spijsvertering zal soepeler verlopen, je hormonen zullen beter in balans zijn, en je metabolisme werkt beter. En als je ontspannen bent kun je de voordelen van gezond eten en bewegen beter voelen.

Misschien heb jij ook wel eens ervaren dat je je op vakantie helemaal niet bezighield met eten. Je at als je trek had en waar je zin in had. Wat bleek? Na de vakantie was je afgevallen! Als je begrijpt hoe de spijsvertering en het metabolisme werken is het eigenlijk best logisch. Tijdens de vakantie komen we tot rust en gaat ons lichaam vanuit de overlevingsstand naar de relax-modus. Je hartslag en bloeddruk verlagen, je ademhaling verdiept zich, je spieren ontspannen. Dit heeft niet alleen direct effect op de stofwisseling, maar zorgt er ook voor dat je veel beter in staat bent te luisteren naar de seintjes die je lichaam je geeft. Naast een gezond dieet en voldoende beweging is ontspanning dus cruciaal als het gaat om duurzaam gewichtsverlies. Als je meer ontspannen bent stabiliseert je eetlust en versoepelt je stofwisseling, en zul je ook beter kunnen sporten. En ontspannen gaat weer makkelijker als je voldoende beweegt en je je lijf voedt met makkelijk te verteren, voedzame voeding (Bron Holistik).

7 tips voor meer ontspanning

Tenslotte geef ik je graag 7 tips mee die je helpen meer hersteltijd in te plannen, en zo hopelijk op organische wijze jouw natuurlijke gezonde gewicht te bereiken.

1. Stop met multitasken

Alles tegelijk willen doen geeft stress én zorgt ervoor dat je alles half doet. We zijn niet gemaakt om te multitasken! Richt je agenda zo in dat je alles wat je doet met volledige focus kunt doen en af kunt ronden als je er klaar mee bent. Dit geldt ook voor kleine klusjes en routineuze handelingen zoals de was vouwen. Dit zijn de beste momenten om te oefenen met ontspannen en helemaal aanwezig zijn.

2. Zet je telefoon uit

Zet dagelijks na 20.00 uur, en minimaal één avond per week na 18.00 uur, je telefoon uit. Onderzoek wat dit met je lichaam en geest doet.

3. Spreek liefdevol met je lichaam

Zeker als je een moeizame relatie hebt met je lichaam en je er veel negatief tegen praat, kan dat stress veroorzaken in je lichaam. Alles is energie en je cellen slaan je negativiteit op. Vertel je lichaam dat je mag ontspannen, mag loslaten en dat het mooi is zoals het is. Doe dit dagelijks een paar keer als je rustig in- en uitademt. Net zolang tot je het ook écht gelooft en de focus op je gewicht los kunt laten. Zo bouw je een nieuwe relatie op met je cellen en zal je lijf vanzelf haar natuurlijke, gezonde balans vinden.

4. Slaap voldoende

Iedereen weet hoe belangrijk slaap is voor, nou ja, bijna alles eigenlijk. Het zorgt er onder andere voor dat je hormoonhuishouding kan balanceren en dat je spijsvertering tot rust kan komen. Eet na de avondmaaltijd niets meer en ga elke dag een half uur eerder naar bed dan je gewoonlijk doet. Onderzoek wat er verandert. Sta je fitter op? Heb je meer energie gedurende de dag? Minder behoefte aan eten?

5. Schaf een spijkermat aan

Een spijkermat zorgt ervoor dat je doorbloeding verbetert, dat je spanning kunt loslaten en je spieren beter kunnen herstellen. Hierdoor ontspant je lijf zich en zul je beter slapen.

6. Gebruik een saffraan supplement

Gebruik ter ondersteuning van een gezond eetpatroon een saffraan supplement. Dit ondersteunt ontspanning in het lichaam, vermindert de eetlust en stimuleert een positieve gemoedstoestand.

7. Zorg voor voldoende aanraking

Het lichaam slaat emoties en spanningen op als je ze niet tot uiting brengt (lees hier meer over de psoas, de spier van je ziel). Aanraking kan je helpen om stress, spanningen en emoties los te laten. Vraag je partner of een vriend of vriendin je vast te houden en te knuffelen, en voel maar je hoe je lichaam daarvan ontspant. Heb je niemand in de buurt die je kan vasthouden? Gun jezelf dan regelmatig een massage of andere lichaamsgerichte sessies die ontspanning ondersteunen.’

Laat een reactie achter